Suhteeni veteen ja veneilyyn on vaihdellut vuosien saatossa enkä ole kehittänyt näistä varsinaista intohimoa. Veneily- tai käsityöihmiseksi en liioin itseäni nimittelisi.

Sitä vastoin riemua tuottaa erilaisten asioiden kokeileminen ja pienemmät tai isommat puuhastelut. Usein varsinainen tekeminen on tuottanut suurempaa tyydytystä kuin lopputulos ja lähes yhtä usein lopputulos on ollut jotain muuta kuin mihin on kuviteltu päädyttävän.

Kevättalvella 2005 yllätti jonkinlainen tekemisen pula. Viikon selailu webissä johdatti tämän aiheen äärelle - riittävän hullua ja haastavaa. Joka tapauksessa kaikki oli alkanut jo aikaa sitten veden äärellä.


Vene vuodelta 1920

Mielikuva veneen 'oikeasta' ulkonäöstä oli iskostunut ajatuksiin jo aikoina ennen haavetta veneenrakennuksesta. Kunnioitus aitoja muotoja, materiaaleja ja vanhoja mestareita kohtaan yhdistettynä jonkinlaiseen käsitykseen omista mahdollisuuksista ja taidoista ohjasi etsimään jotain vähemmän aitoa ja helpompaa vaihtoehtoa 'näin alkajaisiksi'.


Selway Fisher Designin FELIX 13'/15' strip planked launch viehätti heti ensisilmäyksellä. Muodot kutakuinkin kohdallaan, kooltaan sopivan pieni ja rakenteissa puuta. Piirustusten perusteella kyseessä on 15 jalkainen höyryvene, joka kootaan puurimoista ja koko rakenne laminoidaan epoksin ja kuitukankaan sisään. Ehkä ei kaikkein perinteisintä puuvenerakentamista, mutta sellaiseen tuskin omat taidot (ja verstas) riittäisikään.


Rakentamisen aikataulu on väljä ja työt ajoittuvat lämpimään vuodenaikaan. Toivottavasti rovi valmistuu vuoden 2007 aikana. Milloin pääsee takaisin näille vesille puuveneilemään on taas toinen juttu.

Höyrykonetta todennäköisempänä voimanlähteenä kuvittelen päätyväni asentamaan vanhempaa mallia olevan hidasiskuisen sisämoottorin, mutta eihän sitä koskaan tiedä jos jostain "järkevin" kustannuksin...

Tämän sivuston näpertely on samanlaista puuhastelua mutta vähemmän vakavaa - pääasia, että sekin on itsetehtyä käsityötä.

Anders LinderborgSivun alkuun