Westhouse Cup 12/12 - 17.9.2008

Nina Matts och Klas i finalen. Lätt vind som ökade mot slutet, bana 5. Vi planerade att slöra längs linjen på styrbord, men kom lite sent. Sen var det en massa båtar i lovart om oss som tog vår vind. Då vi kom ur deras vindskugga gick det förvånansvärt bra, och vi lämnade Vanilja efter oss. Emsalö-flashback med duggregn, lätt vind och ljud av båtar som gör stagvändningar någonstans i mörkret. På slutrakan slog vi Anneli som började bråka med en större båt, och körde in mot land. Vi gick rakt på mål i aningen bättre vind. GPS-Track

Westhouse Cup 11/12 - 10.9.2008

Matts, Antti och Klas. Bana 3. Lika friska vindar som tidigare veckan, men nu hade vi 2 armar och hälften mera vikt på relingen. Vi hade problem med focksnörpen, som fastnade någonstans, spändes i botten och ville inte komma loss. Problemet löstes till sist med att trä ändan av snöret genom skothornets ögla och knycka till. Det som vi förlorat tog vi fast med att köra spinnaker, då de flesta valde att köra med spirade försegel. Lite förlorade vi igen då vi fick knut på spinnakerfallet vid nästsista vändmärket före målet. GPS-Track

Westhouse Cup 10/12 - 3.9.2008

Matts och Klas i friska vindar på bana 2. Lite mera skinn och ben skulle ha behövts i pustarna. Vinden var sydlig och det blev inte så mycket kryss. Starten var med någotlunda god tajming, men vi var störda av båtarna som hade startat högre opp. På kryssen missade jag chansen att vända till babord, och vi blev körda långt till vänster av Kikka och Anneli. Vi rundade Rönnkobbens röda prick strax före FE83:an Olga, som sedan gick förbi oss med spinnaker, men rev den och vi kom före till gröna pricken. Därefter körde dom förbi oss på slutrakan. Kanske om vi varit flere i båten kunde vi ha gått rakare och snabbare? Petri i Olga påstår att jag borde ha skotat storen ut aktivare i pustarna. 10/15, GPS-Track

Westhouse Cup 9/12 - 27.8.2008

Ordinarie besättning åter, dvs. Nina och Matts. Bana 2 men med lätt varierande ostlig vind, som sedan vred aningen mot syd. Det var alltså kryss i början, vilket alltid är roligt då det blir lite mera situationer mellan båtarna. Efter första pricken blev det dock att slöra i kö ända till mål. 13/15 blev vi. GPS-Track med några andra båtar. Alla båtar finns inte med.

Westhouse Cup 8/12 - 20.8.2008

Antti och Matts gastade i lätt vind mellan regnskurarna. Vi körde bana 5 i kö, och det blev en typisk lättvindsplacering.

Westhouse Cup 7/12 - 13.8.2008

Ricke och Klas i lite friskare vindar. Bra start, liten kollision med Blanco, konfundering. Blev till sist och slut helt ok placerad, och hade på slutet bra kamp med FE83:orna Anneli och Olga, som vi vann!

Westhouse Cup 6/12 - 6.8.2008

WHC fortsatte efter sommarledighet. Matts L fick backa ur i sista stunden pga. att han skulle akut bli far. Grattis till de nya föräldrarna! Nina och jag körde på tumis. Bana 2. Starten blev ett totalt fiasko, jag hörde ingen 5-minuters smäll, och klockan blev en minut sen. (Nu har jag lärt mig flaggorna) Vi var bland de sista i fleeten, och valde att inte lyfta spinnaker på denna bogen. Det visade sig vara ett stort misstag, iom. att vinden vred med ordentligt. På följande kryss och läns tog vi nog lite fast på finnexpressarna framför oss, men kom inte förbi. Vid sista rundningen tappade vi fart och höjd iom. att fockfallet lossnade, igen. Man skulle ha sträckt i mål, men vi blev i vindskugga av 2 ledande båtar, och ett desperat hack ut mot havet gjorde alltså ingen nytta. 10/13.

Westhouse Cup 5/12 - 11.6.2008

Matts L och jag på tumanhand. Rolf "jag kommer om de int regnar" Linderborg spådde vädret rätt och blev hemma, så Matts och jag fick testa doublehanded. Vädret var lätt så det passade bra. Bana 2 igen. Slörstart och med spinnaker till fölisholmens gröna prick. Här var vi en stund första H-båt. Som det såg ut kunde man ha sträckt till nästa märke, och vi körde raka vägen. Fuuga:s styrman körde så högt han kunde, och vann ordentligt på det då vinden vred emot. Det blev full kryss, som förutom det beklagliga skiftet i början gick helt bra. Vi lämnade på mojito och Vanilia. Efter rönnkobbens röda prick hann vi köra spinnaker en stund innan det började regna och det mojnade näst intill totalt. Därefter var det att driva i mål. 9/15 var placeringen då vi kom i mål klockan 21. Vinden ormade sig, trådarna var fastklibbade i seglet, och windexen rörde sig trögt. Kämpigt. Vi lyckades dock hålla Vanilia och Mojito bakom oss.

Westhouse Cup 4/12 - 4.6.2008

Nina och Matts L igen. Lätt sydlig vind och bana 2 igen. Det var slut med motvindsstarterna för i år. Vi startade ganska lågt nere på linjen, men kom i relativt fria vindar slörandes utan spinnaker till den gröna pricken. Vi hade herrskapet Marjamaa i Vanilia bakom oss, och Mojito framför och ovanom oss. De hade problem med spinnakern som fastnade någonstans i riggen och vi kunde köra över dem. Fe83:an St. Olga körde vi också över. Att köra med bara fock gav oss bra manöverbarlighet, vilket lite kompenserade den antagna mindre farten? Kryssen mot rönnkobbens röda vändmärke gick ok, och vi tog försprång till både Vanilia och Mojito. FE83:orna höll vi också bakom oss, förutom Charlotta. Fuuga II rymde bort i horisonten. Efter vändmärket fick vi den nyare spinnakern och dra, och visst var den bättre än den gamla. Vi tog fast på Fuuga II, som hade lite svårigheter att få spinnakern upp, troligen pga. att dom var bara 2 i manskapet, men när dom väl fick spinnakern att dra så drog dom nog iväg för det mesta. Fartskillnaden var nog inte så stor till deras fördel. Sen blev det tajt slör i mål. Framme där Fuuga gick tycktes det pusta lite, men vi fick aldrig dom pustarna och blev ganska mycket på denna sträckan. Slutplacering 10/19. Nu borde man få mera boatspeed någonstansifrån!

Westhouse Cup 3/12 - 28.5.2008

Nina och Matts. Optimalts seglingsväder, bana 2. Vinden var kring 5-6 men frisknade till mot slutet oc pustarna var nog närmare 10m/s. I starten var vi ordentligt sena, och körde bakom fleeten på babord. Där hade vi fria vindar och kom till vändmärket någonstans i mitten av fleeten. Fuuga II kom på babord precis till märket, och jag fick väja för att inte kollidera. De snurrade, och tävlingen fortsatte. Vi körde första slören utan spinnaker till det gröna märket, och vi gick nog ganska bra. FE 83:an Lisbeth körde förbi oss med spinnaker, men vi tog dem på den följande kryssen. Vi hade ganska bra fart, och många styrbord-babordsituationer med Fuuga II som till slut kom före oss till märket. Sen läns till gröna pricken och lite kryss i mål. Allt gick smort utom starten. Nästa vecka borde vi få provköra Fuuga II:s reservspinnaker som är 10 år nyare än den nuvarande, och annorlunda skuren.

Westhouse Cup 2/12 - 21.5.2008

Nina och Anders gastar. Denna gången blåste det inte riktigt, och farten hölls kring 2 knop. I starten var jag för tidig och då H-båten Devon var ivrig att pressa mig fram över linjen valde jag att vända om. Starten blev sen och med dålig fart, men Devon tjuvade så sämre kunde det ha gått. Med spänd rigg var vi långsamma, men åkte högt. Några FE83or lyckades vi komma förbi. Banan förkortades och Annukka och Johan var bästa H-båt med Vanilia.

Westhouse Cup 1/12 - 14.5.2008

Frisk bris från sydväst, bana 3, motvindsstart. Nina gjorde sin kappseglingsdebut och Matts L var första gången på fördäck. Starten var utmärkt, men lite såsade jag till på kryssen. Vi kom dock iväg bättre än de flesta, och i och med relativt smidiga manövrar höll vi vår position i den bättre halvan av fleeten under hela racet. På slutrakan verkade det bli en lite lösare bog till mål, men vinden vred emot och H-båten Devon åkte ovanför oss förbi. Trots deras lilla tabbe mot slutet lyckades vi inte mera komma förbi dem och förlorade en plats. Det var sista gången jag körde ner mot Mellstens strand! Som helhet var det dock det bästa racet hittills!