Hangö Regattan 5-7 juli

(Ricke, Matts W, Nicke)

***** det var äijää, å nästa år blir det bara VÄRRE! Tisdagen 3.7 åkte Sea Monkey med kapten Morgan och Klas iväg mot Hangö. Vid Kytö fick jag sällskap av Niclas och Vesa i H-båten Flipper, och efter en kort motormarsch blev det dags att lyfta spinnakrarna. Pä kvällen blev det bastu i Jussarö och nästa dag var det redan dags för regattans första pizza i Hangö.

Torsdag morgon kom Ricke och Matts från H:fors, och vi började förbereda för dagens race. Det skulle bli första bankappseglingen för Sea Monkey. Kryss-läns bana med 2 och ett halvt varv och sedan slör imål. Vinden var hård, någon talade om 13-15 m/s. Jag beslöt att testa reven på storen, något som jag inte hittills behövt göra. Det var ett gott beslut för båten hade ypperlig balans även om storskotandet blev lite svårt efter en misslyckad gipp. Låset sa pang, och jag fick skota resten av tävlingen på lovartsfockvinschen. Vi hade bra fart på kryssen, men på länsen blev vi ordentligt efter, speciellt åt båtarna som körde spinnu, men också båtarna med orevad stor. I mål kom vi som nr. 11 med 3 båtar bakom, och ganska många i hamn.

Efter pizza och superi och en god nattsömn åkte jag till Hangö Bil och Båt för att köpa en ny fiol med lås till storskoten. Fredagens race hände det inte så mycket i. Vi fick god fart på första kryssen då vi tog yttre sidan av banan, men lyckades bli efter på länsen trots lyckade spinnakermanövrar. Kanske den 25 år gamla "kryssspinnakern" inte är så bra på plattläns? Vi blev nr. 12

Till Lördagen fick vi Nicke med som taktiker, trots att jag i all iver tänkte glömma honom på bryggan, sorry. På morgonen blåste det bra men det mojnade och mojnade mot starten. Vi fick en kickasstart, som dock sket sig i att det mojnade ännu mer och vi blev å gunga i den gamla sjön. Efter en timmes sittande i totalbleke kunde vi hissa spinnakern, och slöra till "uppvindsmärket" Där blev det småkrockar turvis med en haj på ena sidan och en drake på andra, men inga skador torde ha uppstått. Annars var racet fullpackat med spännande situationer då det var rak slör och rak sträckbog från märke till märke. Mycket båtar på litet område. Vi lyckades dock inte bli rammade. I sista racet var placeringen 14:de.

Totalplaceringen var 13:de, vilket var ungefär 10 platser bättre än vad jag hade förväntat mig. Nöjd är jag som fan, och tackar hjärtligt Ricke, Matts å Nicke!

Lite bilder finns här.

Klas